söndag 7 april 2013

Tankar kring lagården

Det blev en väldigt seg dag idag, men trots det har vi hunnit med mycket. Vädret var ju inte direkt uppiggande, det fina vårvädret har förvandlats till totalvinter med massor av snö. Blä, solen fick inte ens titta fram på hela dagen. Hoppas på bättre väder till veckan så att det får bli vår på riktigt :)
Hur som så valde vi att pyssla på inne och inte utsätta oss mer än nödvändigt för naturens otrevligheter utanför ytterdörren. Jag har roat mig med att måla slut på den sista färgen ur 10liters hinken, trodde verkligen inte att färgen skulle räcka så långt som den gjort - en trevlig överraskning. Sen har vi börjat spika innertak i vardagsrummet, jag försökte passa på att göra annat medan Petter inte behövde fler än två händer för att få upp brädorna. Blev inte så långa stunder men jag lyckades iaf få loss all plastmatta från golvet i sovrummet på övervåningen medan vi pysslade på med taket. Lite skönt med multitasking, man känner sig som lite extra duktig när man får flera saker gjorda samtidigt :)

Blir iaf väldigt vitt men tanken är som sagt att väggarna i vardagsrummet ska bli mörkgrå och att muren ska bli vit. Har en bra känsla i magen för rummet just nu, känns som att det kommer att bli toppen. Har minst sagt tvivlat på detta innan. Kändes inte som att det skulle rymmas en soffa och jag har varit osäker på färgval osv.. men nu känns det bra. Hoppas att det får fortsätta att kännas så ju mer av rummet som blir färdigt :)

Vi har också ägnat en hel del tid åt planering idag. Mamma var förbi i Långsjö när vi pysslade där så vi passade på att diskutera och planera planlösningen i huset. Större delen av kvällen har däremot ägnats åt lagården. Just nu ser planen ut som ovan, vi börjar med 8 boxar 2x3 meter, mellan boxarna kommer det att bli ett foderbord. Förmodligen kommer vi att utöka med några fler boxar framöver, kanske bara små kalvboxar eller någon fler stor, vi får se vad som passar oss i framtiden. Men tror att detta kan bli en riktigt bra start, det ska också gå att ta bort mellanväggar så att man kan göra färre större boxar vid ex. kalvning.

Vi passade också på att rita upp planerna i datorn, det är ju en himla tur att Petter jobbar som konstruktör och kan.. det mesta :P Så tanken är nu att vi ska kolla runt med lite olika företag och se om vi kan bygga ihop något precis som vi önskar till rimligt pris. Vi har kollat på färdiga grindlösningar, men det blir hutlöst dyrt. Så vi hoppas att det här kan bli en bra lösning.

Såhär ser sammanställningen ut just nu, baksidorna av boxarna (dörrarna) har vi inte hunnit rita än - förmodligen kommer de att bli rätt lika sidan som är mot foderbordet. Tanken är, eftersom foderbordet blir ganska smalt, att korna ska äta omlott - den ena till höger och den andra till vänster. Går det kalvar i boxen kan de sticka ut huvudet var de vill, då blockeras den större öppningen med ett horisontellt rör - så att småttingarna inte smiter ut. Svårt me de här småmuarna som inte går under standardmått, men vi har ju iaf 3 st att mäta på ^^
Ja det finns mycket att berätta om lagårdsplanerna men såhär ser det ut än så länge.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar